Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

800 милиона евро губят френските животновъди заради руското ембарго

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френски животновъди са загубили 800 милиона евро заради руското ембарго, което Москва удължи с още една година. За една година руското ембарго върху европейските земеделски стоки се е отразило тежко на френските фермери. Това заключава радио "Франс енфо" в обзор на ситуацията. Най-сериозни се оказват последиците за производителите на свинско месо, чиято продукция е блокирана от 18 месеца.

Дотогава френският внос на свинско в Русия е възлизал на 70000 тона. Загубите за сектора са стигнали до 800 милиона евро, съобщава председателят на федерацията на френските фермери - свиневъди, които наскоро протестираха срещу ниските изкупни цени на месото, към които ембаргото идва като допълнителна тежест.

Русия беше интересен пазар за нас, но за един миг загубихме всичко, споделя производител на ябълки, лишен от износа на 10% от продукцията си.

Според френското външно министерство износът за Русия е спаднал с 23%. "Франс енфо" отбелязва, че положението се влошава, тъй като Русия е започнала да унищожава западните стоки, които досега е връщала обратно. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна