Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Семейства на жертвите при самолетната катастрофа в Алпите поискаха американски съд да гледа делото

| обновено на 09.08.15 в 12:19
Снимка: БГНЕС

Семейства на жертвите на катастрофата със самолета на германската авиокомпания Джърмануингс, разбил се във Френските Алпи на 24 март, искат делото за тази трагедия да се гледа в съд в САЩ. Новината съобщи юристът Елмар Химул, който представлява интересите на над 30 семейства на загиналите.

Ние се готвим да подадем иск в САЩ и смятаме, че това дело има всички шансове да се разглежда там, казва адвокатът Химул , цитиран от германския в. "Билд ам Зонтаг".

Според него чрез американската съдебна система за събиране на доказателства ще се установи как е било възможно вторият пилот на самолета да бъде допуснат да управлява машината при известни за компанията психически проблеми.

При катастрофата загинаха 149 пътници и екипаж. На 24 март вторият пилот в самолета Андреас Лубиц остава за малко сам в кабината, заключва я и нарочно разбива самолета в склон на Френските Алпи на път от Барселона за Дюселдорф. Па-късно стана яно, че той е имал тежка депресия от години.

В края на юли роднините на жертвите отклониха предложението на германската авиокомпания Луфтханза -компанията-майка на Джърмануингс - за компенсации с аргумента, че не са достатъчни. Компания беше предложила по 25 000 евро. Близките искат най-малко по 100 000 евро и са възмутени от поведението на ръководството на компанията. Ако делото се гледа в САЩ, то съдът може да присъди доста по-големи компенсации според законодателството там, посочва адвокатът Химул.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна