Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Сиоли води на първичните избори в Аржентина

Даниел Сиоли
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Неокончателни резултати от първичните избори за президент в Аржентина показват, че на 25 октомври за президентския пост ще се борят подкрепяният от правителството губернатор на провинция Буенос Айрес Даниел Сиоли и кметът на столицата Буенос Айрес - консерваторът Маурисио Макри.

При преброени 30 на сто от бюлетините Сиоли получава близо 37% и води пред Макри, за когото са гласували 31% от участвалите във вота, съобщава АФП.

Сиоли е поддръжник на постепенните промени в политиката, докато Макри се обяви за бързи реформи за освобождаване на пазарите след 8-годишното управление на президентката Кристина Фернандес Кирхнер и предишния 4-годишен мандат на нейния съпруг Нестор Кирхнер.

В изборния ден Кристина Кирхнер, която няма право да се кандидатира за трети мандат, посочи:

От 1983 година до днес, особено в президентските избори, контекстът е много сложен. В този смисъл днес сме в ситуация, която никога не сме виждали досега - аржентинците могат да гласуват спокойно.

За да спечели изборите през октомври, водещият президентски кандидат трябва да получи 45% от получените гласове или 40 процента и най-малко 10-процентна разлика спрямо кандидата на второ място във вота.

Аржентина се намира в трудно икономическо положение. Според независими анализатори, цитирани от БТА, инфлацията надхвърля 30%, а курсът на аржентинското песо към щатския долар рязко падна последния месец. Отдавнашен спор с група американски хедж фондове държи настрана инвеститорите. Всички големи кандидати обещаха да сведат инфлацията до под 10%, но не се ангажираха с конкретни мерки как ще го постигнат.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна