Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Астронавтите на МКС днес ще опитат отгледана от тях маруля

"Космическа" маруля
Снимка: НАСА

Астронавтите на Международната космическа станция (МКС) днес ще опитат първата отгледана в Космоса маруля - стъпка, която според учените ни приближава до първата човешка мисия до Марс.

Според НАСА, ако космическите изследователи могат да отглеждат храната си докато пътуват в Космоса, биха могли в бъдеще да оцеляват на мисии, продължаващи месеци или години. Рей Уилър, учен от НАСА, коментира пред АФП, че свежата храна, като домати, боровинки и маруля, ще има положително въздействие върху астронавтите и би могла да ги защитава срещу радиацията в Космоса с полезните си вещества.

Отхапването на първата хапка от отгледаната в Космоса червена маруля ще се предава на живо по телевизията на НАСА. Зеленчукът е отгледан за 33 дни в специалната система за култивиране на растения "Вег-01" в лабораторията на МКС.

Това не е първата отгледана маруля в станцията. Лабораторията даде първата "реколта" още миналата година, но астронавтите нямаха възможност да я опитат, тъй като бе изпратена за изследвания на Земята. Тази година половината от отгледаните марули ще бъдат изядени, а другата половина - отново ще се върнат на Синята планета за анализ.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна