Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турска лявоекстремистка групировка пое отговорността за нападение срещу американското консулство в Истанбул

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турска лявоекстремистка групировка, наречена Революционна народноосвободителна партия фронт- пое отговорността за извършеното тази сутрин  нападение срещу сградата на американското консулство,намиращо се квартала Саръйер в Истанбул.

  Групировката е известна още като марксистка антиамериканска организация и е забранена за тероризъм. Нейни членове извършиха досега няколко подобни нападения,едното беше срещу американското посолство в Анкара, където бе убит един служител от охраната.

  Днешният атентат се свързва с разполагането на американски изтребители Ф16 в базата Инджирлик край Адана, понеже в сайта на организацията бе разпространено съобщение, в което пише” борбата ни ще продължи докато всяко кътче от родината ни не бъде изчистено от американските военни бази  “ .

 Според турските власти нападението е било извършено от две жени, които стреляли срещу охраната на консулската сграда от 30 метра разстояние.

При възникналата престрелка едно от жените беше ранена и  арестувана. Според турските власти терористката се казва Хатидже Ашък и е на 51 години. Преди известно време излязла от затвора, където лежала за тероризъм. 

Продължава издирването от полицията на втората терористка.

 А радикална ислямистка групировка"Фронт на ислямските завоеватели на Великия изток" (IBDA-C) е поела отговорността за самоубийствения бомбен атентат срещу полицейски участък снощи в квартала Султанбейли, при който загина един полицай, трима бяха ранени, убити бяха и двамата терористи. Групировката е забранена за тероризъм.

 Междувременно, от Дирекцията по сигурността  бе  съобщено, че трима руски граждани са били задържани в Турция по подозрение за членство в Ислямска държава.

Преди това турските власти бяха огласили, че разполагат със списък на предполагаеми членове на терористичната групировка,между които има и чужденци. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна