Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Е. Михайлова: Разделянето на ВСС на две колегии ще гарантира независимостта на съда

Снимка: БГНЕС

Надявам се Конституционният съд (КС) да вземе решение, което да подпомогне развитието на правовата държава. Това каза за предаването “12+3“ Екатерина Михайлова, преподавател по конституционно право и бивш заместник-председател на Народното събрание от ДСБ, относно искането КС да се произнесе по бъдещия акт на съдебната реформа:

Въпросите, които са формулирани, не са задължително текстове, а са по-скоро принципи, които ще бъдат приети и които се отнасят към това дали има промяна във формата на държавно управление, ако се стигне до разделянето на Висшия съдебен съвет на две самостоятелни колегии, взимащи решения.

Михайлова коментира цялостно съдебната реформа, която ще очаква решение на Конституционния съд възможно най-скоро:

Логиката изисква да има такова решение във възможно най-бързи срокове, защото цялата държава и всички институции по един или друг начин са ангажирани с тази тема и след като се иска становището на една от тях, а именно на Конституционния съд, то би трябвало той да отговори в едни сравнително по-бързи темпове, за да не е пречка в действието на другите институции.

Относно определения съдия-докладчик по процедурата Михайлова поясни:

Докладчикът не решава делото, той само предлага определено решение. В крайна сметка, решението ще се вземе от конституционните съдии, ако има, разбира се, мнозинство. Ако няма такова, то тогава се приема, че е отхвърлено.

Според Екатерина Михайлова, ако се стигне до отхвърляне, ще бъдат блокирани възможността за реформиране и начинът на вземане на решения за управлението на съдебната власт:


Управлението е свързано с подбора на хората - как се извършва и на какви критерии. Половината от управлението на всяка една система е начинът, по който се излъчват съответните хора на ключови позиции.

Именно затова е важно да се раздели Висшият съдебен съвет (ВСС) на две колегии – прокурорска и съдийска, защото по този начин ще се гарантира един основен принцип в правовата държава, а именно независимостта на съда. Съдилищата взимат решения за това кой управлява и на какви нива, както и на какви позиции се намира в съдебната власт.


Бившият заместник-председател на Народното събрание изрази надежда, че лятна пауза на институциите ще бъде употребена в полза на подготовката на по-качествената реформа и допълни:

Ефективната съдебна реформа изисква много сериозна промяна и в устройствените закони, и в процесуалните закони. Надявам е, че паузата в момента се използва за подготовката на именно тези законови актове, които ще бъдат предложени веднага в есенната сесия.

Конституционният съд трябва да решава по съвест и на базата на аргументите, както и независимо от това кой го е излъчил. Надявам се конституционните съдии ще се водят при вземането на решението най-вече от правото и на смисъла от правото. Текстовете са важни, но принципите са не по-малко, та в този смисъл, надявам се КС да вземе решение, което да подпомогне развитието на правовата държава,
допълни тя.

Екатерина Михайлова коментира също и информацията, която се тиражираше в медиите, че има покана да влезе в квотата за обновяване на състава на Конституционния съд и я определи като невярна.

Ако КС няма решение до есента, няма да има акт на Народното събрание. Тогава няма да се гледа въобще проектът. Политическото съгласие, което е постигнато, включва произнасяне на КС. Ако влезе да се гледа на първо четене без отговор на КС, няма да има гласове, които да го подкрепят,
подчерта Михайлова.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна