Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хр. Григоров: Планината колкото е хубава, толкова е и капан за неподготвените и самоуверените

Снимка: БГНЕС

Тази акция възбуди много въпроси, на които всички трябва да си дадем отговори. Това каза за предаването "12+3" Христо Григоров, председател на БЧК, който коментира акцията по спасяването на загубилите се туристи в Рила планина:

Планината е нещо изключително хубаво – в това топло време и във ваканционния период всеки иска да отиде и да почине на хлад, но планината колкото е и хубава, и приятна, толкова е и един капан за неподготвените и за самоуверените.

Григоров поясни, че при случая с изгубената група туристи, вина има колкото и туроператора, толкова и пътната маркировка, която обаче е лесна да бъде разчетена предимно от професионалисти:

Това е един много добре маркиран маршрут, но за професионалисти. Без да правим укори, трябва да се обърне внимание и на ръководителите на парковете да прегледат не само този маршрут, но и всички останали. Защото в планините има много маршрути и е добре да видят дали те са добре очертани, защото и те носят отговорност за хората в планината.

Планинската застраховка е тази, която гарантира, че няма да ма проблеми след това – важи и за хората, които практикуват зимните спортове, така и за тези, които излизат през лятото в планината, подчерта Григоров.

Христо Григоров разказа и за своята книга "Горноджумайският войвода". Тя е посветена на неговия дядо, македонският войвода Ичко Бойчев, който два пъти спасява Горна Джумая или днешният Благоевград. В нея се преплитат както лични спомени, така и архивни данни за живота на изселения насилствено българин от Македония, но никога не предал националността си.

Вълнението, когато пиша съществува, но има и нещо друго – нежеланието това, което го има в нас, да мине в нашите деца като ценностна система. Те трябва да си обичат родината и да знаят кои са, както и да знаят, че България е малка, но България е много хубава. И че за тази България десетки милиони достойни българи са си дали живота, за да можем ние да се чувстваме сега свободни и да говорим на български език. Именно в името на такива хора, ние сме длъжни да изваждаме такива светли личности на повърхността, за да може те да се знаят, подчерта Григоров.

Подробности за живота на войводата Ичко Бойчев, както и за книгата на неговия внук, чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени