Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството ще отпусне пари от излишъка за помощ при бедствия

Ще се обсъждат и промени в наредбите за трудовото законодателство

Снимка: БГНЕС

Правителството ще одобри отпускане на пари от бюджетния излишък за непредвидени и неотложни разходи в помощ на населението при бедствия. 

В дневния ред на заседанието са и промени в наредби за трудовото законодателство. Наетите на еднодневни трудови договори няма да губят право на едномесечни социални помощи и целеви помощи за отопление, гласят промените в правилника към Закона за социалното подпомагане.

Част от логиката – еднодневният трудов договор, или краткосрочната заетост, което може да е до 90 дни в годината, да не се отразява като загуба на социални плащания, да има интерес хората да официализират труда си, обясни вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин

С промени в наредбата за работното време и отпуските бизнесът се задължава ежегодно писмено да информира  до края на януари, работниците и служителите за дните платен отпуск, които имат право да ползват. 
Писменото уведомяване може да има различна форма. Не е казано, че трябва да бъде задължително на хартиен носител. По-скоро ще запази информираността на всеки служител, който ще знае, каква част от отпуска му е в риск. При положение че той може и да го загуби.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна