Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шведски прокурори оттеглиха обвинението срещу Джулиан Асандж в сексуален тормоз

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шведски прокурори заявиха, че прекъсват разследването на обвиненията в сексуално насилие, отправени през 2010 година срещу основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж. Като причина се посочва, че е изтекло времето за повдигане на обвинение.

Прокурорите заявиха, че ще продължат разследването на друго по-сериозно обвинение за изнасилване срещу Асандж, отправено също през 2010 година. Шведската прокурорка Мариан Ни заяви, че все още иска да разпита австралиеца за обстоятелствата, свързани с обвинението в изнасилване. Давностният срок за обвинения в изнасилване е 10 години и изтича едва през 2020 година.

Асандж, който отхвърля обвиненията, се укрива в посолството на Еквадор в Лондон от юни 2012 година, за да избегне екстрадиция в Швеция. Еквадор предостави политическо убежище на Асандж, който се опасява, че ако бъде екстрадиран в Швеция, оттам може да бъде екстрадиран в Съединените щати, където може да бъде съден за един от най-големите течове на информация в американската история. Преди пет години компанията на Асандж публикува американски военни и дипломатически документи.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна