Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млада жена в мозъчна смърт даде шанс за нов живот на трима българи

Снимка: БГНЕС

Трима българи получиха шанс за нов живот след благородното решение на близките на пациент, изпаднал в мозъчна смърт в болница "Токуда", да стане донор. Четири дни след обявяване на мозъчна смърт на млада жена се пристъпва към трансплантациите. 35 души от болница "Токуда", с ръководител екип д-р Георги Симеонов – координатор на "Донорски ситуации" и шеф на Централна реанимация, подготвят пациентката и я привеждат в Университетска болница Лозенец. Медицинският директор на болница "Токуда" Калоян Давидов обясни:

35 души от персонала на болницата, основно от състава на отделението по анестезия и интензивно лечение, бяха ангажирани с този процес в продължение на няколко денонощия. Има строги протоколи за поведение, с които се установява мозъчната смърт от мултидисциплинарен екип. Там участват невролози, обредни диагностици, шефовете на отделения по кардиология, гръдна хирургия, за да могат да се оценят параметрите на органите на потенциалния донор, да бъде информирана Агенцията по трансплантация и съответно нашите партньори от Евротрансплант, за да могат да са наясно с това кои са най-добрите възможни потенциални рецепиенти. Това е изключително комплексен, продължителен, сложен процес на денонощна работа. Близките на донора бяха уведомени за възможността техният близък да бъде подготвен за  потенциален донор на органи. Единственото, което мога да кажа за тези хора, е, че аз лично като човек, като лекар, съм изключително благодарен за техния жест и съм изключително впечатлен от акта на хуманност, която те проявиха в този най-тежък за тях момент.

Чернодробната трансплантация и двете бъбречни трансплантации са извършени в болница "Лозенец",белият дроб е трансплантиран в Германия по линия на Евротрансплант.

Изпълнителната агенция по трансплантация и Министерството на здравеопазването изразяват благодарност на близките на донора и на специалистите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна