Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцкият парламент прие с мнозинство споразумението с кредиторите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

След безсънна нощ с мнозинство гръцкият парламент прие днес предложения от кредиторите спасителен план. Опозицията подкрепи правителството и третата спасителна програма беше приета с мнозинство от 222 гласа. Дебатите показаха остра конфронтация както между управляващи и опозиция, така и в самата партия СИРИЗА.

Премиерът Алексис Ципрас в речта си пред парламента посочи, че третата спасителна програма е единствената възможност пред Атина:

Днес се затваря първи цикъл на твърде болезнения и изтощителен процес, който започна на 25 януари с формирането на това правителство. Днес ние имаме една напълно нова икономическа и политическа реалност и от това следва фактът, че можем да планираме следващия ден.

Финансовият министър Евклид Цакалотос изрази удовлетворение от подкрепата, което е сигурен знак, че на заседанието на финансовите министри от еврозоната Атина ще получи очаквания първи транш от спасителната програма.

Анализатори коментират, че това правителство вече няма парламентарната подкрепа, за да приложи програмата от бюджетни икономии. Общо 42 депутати от СИРИЗА изразиха различно мнение, като гласуваха с "против" и "въздържал се". Бившият финансов министър Янис Варуфакис и председателката на парламента Зои Констандопулуса сред дисидентите в СИРИЗА и гласуваха" против".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна