Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бачковският манастир се готви за храмовия си празник

Снимка: БГНЕС
Бачковският манастир се готви за храмовия си празник "Успение на Пресветата Богородица". Вече са пристигнали много хора от цялата страна, за да присъстват на нощното бдение пред чудотворната икона на Божията майка. Бдението започва в 21 часа, каза игуменът на манастира архимандрит Симон:

След което започва утринното богуслужение. Там особеното е, че се извършва опелото на Света Богородица, както в светия град Ерусалим при гроба на Света Богородица, така и при нас се извършва на утренята това богуслужение. Към 3 часа през нощта, или рано сутринта в събота, започва една лития, която от църквата преминава през двора и завършва пред манастира с молитва, с молебен за здраве за целия български народ, за предпазване от бедствия, аварии и природни катаклизми. След което отново се прибираме в църквата и празникът започва със Светата литургия, Божествена света литургия, която ще завърши към 7.00 часа, след което ще бъде извършен и водосвет на храмовия празник.


От манастира заявиха, че тази нощ и утре ще дежури постоянен медицински екип. Осигурена е и минерална вода за посетителите на светата обител. Денонощна противопожарна и полицейска охрана ще гарантира сигурността и спазването на обществения ред.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна