Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 15 август Православната църква отбелязва Успение Богородично или Голяма Богородица

| обновено на 15.08.15 в 12:54
Снимка: pravoslavieto.com

На 15 август Православната църква отбелязва Успение Богородично или Голяма Богородица. Според Светото писание това е денят, в който Божията майка напуска земния живот и отива при сина си. 

За днешния празник вярващите се подготвят с поста, който започва на 1 август. Във всички православни храмове днес се отслужва света литургия.

На днешния храмов празник на Троянския манастир „Успение Богородично" негово светейшество патриарх Неофит отслужи светата литургията. В словото си пред хилядите миряни негово светейшество българският патриарх Неофит посочи, че на това място в троянската света обител идват християни от цялата страна, за да благодарят на Божията майка и да изплачат болката си, да изразят трудностите в живота си и да търсят спасение чрез небесната сила на нашата закрилница пресвета Дева Мария. Патриарх Неофит призова да се помолим на Света Богородица, която чрез нейния син да се моли той да ни запази в чистотата на вярата и любовта, за да пребъдем в царството Божие. След светата литургия негово светейшество патриарх Неофит оглави тържественото литийно шествие, чрез което чудотворната икона на Света Богородица Троеручица беше пренесена до параклиса на могилата край троянската света обител, където е оставена от монаси от Хилендарския манастир още през 16 век. Хилядите християни, които са тук на празника, се докоснаха и се поклониха пред чудотворната сила на иконата на Света Богородица Троеручица и запалиха свещички за здраве и късмет. 
Празникът продължава с традиционния панаир на занаятите, който се организира всяка година на това място и води началото си още от 18 век. 

Бачковският манастир отбелязва своя храмов празник "Успение на Пресветата Богородица". Хиляди вярващи са дошли да запалят свещ и да докоснат иконата на Божията майка, за чиято чудотворна сила манастирът пази много свидетелства 
Празникът тук започна още вчера вечерта. След нощното бдение, се състоя литийно шествие около манастира, завършило с молитва и молебен за здраве и за предпазване от бедствия. В ранните часове на днешния ден беше отслужена литургия, последвана от водосвет. 
Наредени на дълга опашка в двора на светата обител, стотици чакат ред, за да влязат в църквата и да докоснат чудотворната икона, която е отрупана с дарове и цветя. В двора на манастира всеки, който желае, получава благословия и светена вода. Подготвя се и курбан, който се раздава на всички присъстващи.

Архимандрит Симон призова вярващите:

Като пристъпим дверите на Светата обител, прибягвайки към чудодейния образ на нашата чудотворна икона, всеки един да пристъпва със смирение, за да може Господ и Света Богородица да видят в неговото сърце истинско покаяние. Когато има истинско покаяние, тогава в човека ще има и благодатта на Света Богородица, и благодатта на нашия Господ и неин син Исус Христос.

Днес почитаме Света Богородица и като покровителка на майките и семейното огнище. В историческия храм Успение Богородично в Пазарджик празникът започна със Света литургия, която отслужи викарният епископ на пловдивска митрополия Арсений.

Днешният ден е свързан с Успението на Света Богородица, с която Бог дарява най-верните си последователи, казва отец Максим:

Празникът Успение Богородично е установен от самите апостоли още през четвърти век и от тогава, вярващите хора, които присъстват на празника, всеки един от тях ще може да получи спасението и благоволението на Пресвета Богородица на днешния ден.

На днешния ден се правят обредни хлябове и се раздават курбани за здраве и благоденствие.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна