Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мощните взривове в района на град Тянцзин продължават

85 души е вече броят на жертвите. В района на взрива е открит натриев цианид

| обновено на 15.08.15 в 17:18

Трето денонощие хиляди пожарникари, войници и доброволци продължават да ликвидират последиците от опустошителната експлозия в пристанищен склад в китайския град Тянцзин. Днес в района избухнаха нови взривове, а населението в радиус от 3 километра от експлозиите бе евакуирано. 85 души е потвърденият брой на загиналите, повече от 20 от които пожарникари.

Над 700 души са ранените при експлозиите, най-мощната от които е с еквивалент 21 тона тротил. Състоянието на над 30 от ранените е критично. Над 6 хиляди души са евакуирани.

И днес на десетки километри от избухналия склад във въздуха се чувства неприятната миризма на изгоряло и на химикали. Полицията потвърди, че северно от мястото на взрива има токсичен натриев цианид. Веществото е смъртоносно при поглъщане или вдишване, а при контакт с вода - лесно запалимо. Наличието му обяснява мощните експлозии след първите действия на пожарникарите, използвали вода да потушат огъня.

Засега не е оповестено точното количество на веществото и дали то представлява потенциален риск за околната среда или близкия многомилионен мегаполис. Не се съобщава за опасни концентрации или вредни емисии, освен в непосредствена близост до пожарите.

Очевидци споделят, че новите пожари през деня са се запалили около 11:40 местно време днес. Малко по-късно са последвали седем или осем експлозии и няколко коли паркирани в близост са изгорели напълно. Гъсти кълба черен дим се издигат над пристанището в Тянцзин.

Хората в града се страхуват за здравето си. Тян Бинян, жителка на Тянцзин, разказва пред Си Ен Ен:Снимка

Помолих родителите на съпруга ми да вземат дъщеря ми. Не искам да остава тук. Притеснявам се. Съобщиха, че ще вали и така въздухът ще стане отровен.

В предупреждение на Националната комисия по здравеопазване и семейно планиране в Тянцзин се препоръчва жителите, настанени в училище недалеч от района на експлозиите, да напуснат сградата при промяна на посоката на вятъра. Властите препоръчват още носенето на дълги панталони и маски. 

По-рано през деня, по време на пресконференция, разстроени и видимо афектирани роднини на загинали пожарникари настояха за прозрачност по време на спасителните дейности.

И в този час пътищата към избухналия склад и прилежащите райони са затворени. Хиляди спасители продължават да разчистват отломките и да търсят загинали и ранени.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна