Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриарх Неофит отслужи света литургия и поведе литийно шествие по повод храмовия празник на Троянския манастир

| обновено на 15.08.15 в 16:56
Патриарх Неофит в Троянския манастир

Хиляди миряни се стекоха в храмовете за Голяма Богородица, където бяха отслужени литургии.

На храмовия празник на Троянския манастир „Успение Богородично" негово светейшество патриарх Неофит отслужи светата литургията и поведе литийното шествие с чудотворната икона на Света Богородица Троеручица:

Денят на Богородичното Успение е ден на радост, защото богородичната кончина не е обикновена смърт. Цялата християнска история е наситена с множество чудеса, които Света Богородица извърши, за да запази своите страдащи чеда. Цялото си упование възлагаме на нея - Майката Божия, за да ни запазва под своя покров. Честит и благословен празник!

Движението между Троян и Троянския манастир се нормализира, след като днес следобед там се бяха образували 5-6 километрови колони от автомобили по посока на манастира, заради храмовия празник на Светата обител и провеждащия се традиционен Панаир на занаятите. Трафикът остава интензивен, но вече от село Орешак към Троян, но в момента няма задръствания и образували се тапи, както по обяд. Служители на полицията регулират движението. През деня не е имало пътни инциденти.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна