Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екипаж от хърватския военноморски флот участва в спасяването на 305 мигранти в Средиземно море

Автор:
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Екипажът на кораб от хърватския военноморски флот днес участва в операция по спасяването на 305 мигранти в Средиземно море, съобщи хърватското министерство на отбраната, цитирано от Хина.

Хърватският кораб "Андрия Мохоровичич" участва в хуманитарната мисия на Европейския съюз в Средиземно море "Тритон".

Корабът, на който са се качили 124 деца, 58 жени и 123 мъже, в момента пътува за Сицилия, където ще бъдат оставени спасените мигранти. Преди няколко дни хърватският плавателен съд заедно с шведския кораб "Посейдон" участваха в операция по спасяването на 476 мигранти. Корабът "Андрия Мохоровичич" ще участва в операцията "Тритон" до края на октомври.

В Понеделник в италианския град Катаня ще бъдат погребани нелегалните мигранти в корабче в Средиземно море. Над 300 нелегални имигранти на борда на бедстващия край бреговете на Либия рибарски плавателен съд бяха спасени от италиански военен кораб вчера, а телата на загиналите бяха открити в трюма на плавателния съд.


Междувременно екипи на турската брегова охрана са открили близо 500 мигранти в Западна Турция, които планирали да потеглят за Гърция, съобщи турската армия. Мигрантите са били намерени, след като бреговата охрана намерила няколко лодки, с които трябвало да пътуват мигрантите. От 10-и август досега турската брегова охрана спаси близо 3 000 мигранти.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна