Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново българска класика

БНР Новини

В последната седмица от лятната програма, 31 август - 4 септември, от нула часа и 15 минути в „Запазена марка радиотеатър” отново ще звучи българска класика. Комедията на Ст. Л. Костов „Новото пристанище”, с която ще започне седмицата, е поставена за пръв път през 1930 година в „Свободен театър”. И нито веднъж в следващите четиридесет години в Народния театър. В радиопостановката участват незабравимите и недостижими Нейчо Попов, Лео Конфорти, Хиндо Касимов, Георги Парцалев, Константин Коцев, Георги Калоянчев.

Следва  историческата драма в пет действия „Към пропаст”. Първата й премиера е на двайсет и девети ноември 1907 година в Народния театър. Играна е шест сезона, общо шейсет и пет пъти. В постановката на радиотеатъра участват Коста Цонев, Виолета Бахчеванова, Иван Кондов, Радко Дишлиев, Георги Гайтаников и други забележителни гласове на родния театър.

Драмата „Иванко” на Васил Друмев ще се излъчи в сряда, втори септември. Биографията на тази историческа драма е доста богата. Само в Народния театър е поставяна над шест пъти. Първата й премиера е на трети януари 1907 година. В същност представено е само пето действие и заедно със сценичния пролог „Славата на изкуството” от Иван Вазов и „Тържествена увертюра” от Добри Христов е открита новата сграда на Първия ни театър. Радиопостановката е от 1977 година. В нея участват: Стефан Сърбов, Борис Арабов, Ганчо Ганчев, Николай Бинев, Стоян Стоев, Ванча Дойчева, Васил Димитров. С „Боян Магесника” Кирил Христов участва в конкурса за откриването на Народния театър. Печелят Антон Страшимиров и Петко Тодоров. Но след пет сезона и „Боян Магесника” стъпва на най-престижната ни сцена.

Седмицата, а с това и лятната програма на радиотеатъра ще завърши с Яворовата драма „В полите на Витоша”. Първата й премиера е на първи септември 1911 година естествено в Народния театър. В националното радио трагедията на Яворов е поставена през 1957 година от Стефан Сърчаджиев. Участват: Любомир Кабакчиев, Виктор Георгиев, Иван Стефанов, Асен Миланов, Борис Ганчев, Славка Славова, Таня Масалитинова, Олга Кирчева, Марин Тошев, Надя Георгиева,  Димитър Бочев.  

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна