Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не "Величие", а ниската избирателна активност е попречила на партията да стане втора политическа сила, отбеляза той

Костадин Костадинов: Радев няма да ни даде третия мандат

Вече няма 125 депутати за обединение срещу ГЕРБ и ДПС, отчита лидерът на "Възраждане"

| Интервю
Костадин Костадинов
Снимка: Добрина Карамболова

"Държавата е завладяна. Тя се управлява от ГЕРБ и ДПС с щипка ПП-ДБ."

Това заяви пред БНР лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Вече няма 125 депутати за обединение срещу ГЕРБ и ДПС. 119 не са достатъчни, посочи той и обясни:

"6 от депутатите от разпадналото се "Величие" заявиха ясно и категорично, че няма да подкрепят нито с втория, нито с третия мандат правителство."

Радев няма да ни даде мандата. Няма да го даде на антинатовска партия, прогнозира той, но поясни какво ще направят, ако все пак получат третия мандат:

"Ще съставим правителство на българския национален интерес. Което ще покаже, че може да има и българско правителство. Крайно време е да имаме българско, а не евроатлантическо правителство. Иначе правителството няма как да мине."

Ако ИТН получат третия мандат, "Възраждане" ще преговарят с тях "от уважение".

Ако се борят срещу модела "Пеевски", най-доброто, което могат да направят, е да напуснат ДПС, защото ДПС и Пеевски са едно и също, каза лидерът на "Възраждане" за отцепилите се и изключените от парламентарната група на ДПС.

Според него в ДПС тече "вътрешнополитическа борба за власт и пари", а "ДПС и демокрация са две различни неща на две различни планети".

Всички са свързани с олигархията без "Възраждане", посочи Костадинов.

Запитан защо за разлика от предишния парламент, в сегашния са допуснали диалог с определяните от тях като "неможачи" – ПП-ДБ, Костадинов изтъкна, че са проявили политическа мъдрост и са надмогнали политическото си его:

"Ход, който показва, че сме готови да разговаряме с политически опоненти."

"КС потъпка Конституцията", заяви Костадинов относно подновяването на темата за референдум за приемане на еврото, което "Възраждане" постави като едно от условията за евентуални разговори с ПП-ДБ в периода преди връчването на втория мандат. По думите му, КС е "изключително зависим и вреден" орган и "антидемократична институция".

В отговор на въпрос дали "Величие" ли са им объркали плановете и "Възраждане" не е станала втора политическа сила, той отбеляза:

"Не. Ниската избирателна активност."

При ниска избирателна активност – 20-25%, всеки, който реши да инвестира в купуване на гласове под чадъра на МВР, вече ще може с 50 000 гласа да осигури влизане в парламента, коментира Костадин Костадинов в предаването "Политически НЕкоректно".

"Не искам да има правителство на олигархията. И е по-добре да няма правителство, да ходим на избори и това отровно политическо статукво да бъде унищожено", подчерта Костадин Костадинов.

Хората изпитват огромно недоверие към самата държава, обясни още той.

село Воден, юли 2024 г.

"Можем да купим не 100, 1100 пожарни коли, можем да купим самолети, хеликоптери. Но няма хора", каза лидерът на "Възраждане" относно ситуацията с пожарите в страната.

"Горски пожари не се гасят само с техника. Нужен е голям човешки ресурс. "Гражданска защита" беше ликвидирана. Техниката явно не се знае какво се е случило с нея. Тя беше създадена именно за такъв тип бедствия и аварии. Доброволците не са обучени, нямат необходимите средства. Не може по джапанки да гасиш пожари", коментира Костадинов и съобщи, че ще предложат възстановяване на "Гражданска защита", която действа на доброволни начала.

Доброволци обаче могат да се организират, където има живи хора и села, допълни той, визирайки демографската тема.

Ако Доналд Тръмп победи на президентските избори в САЩ, Костадинов се надява на по-добра политика спрямо България.

"Аз се надявам, че Тръмп ще изпълни своите заявки. До момента е показал, че може да се разчита на него. Тръмп залага на консервативните ценности, може би последната надежда на световния мир."

Костадинов посочи, че "либерално-глобалистката реч на омразата" се е появила много преди да се появи Тръмп.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна