Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чуждестранни компании преустановиха дейност в района на град Тянцзин

| обновено на 18.08.15 в 08:53
Последици от взривовете в китайския град Тянцзин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В района на китайския град Тянцзин множество чуждестранни компании са спрели дейностите си, а властите се борят да ограничат разпространението на отровни вещества след експлозиите. 

Последвалите пожари причиниха смъртта на над 100 души, информират от Асошиейтед прес.

Между 1 000 000 000 и 1 500 000 000 долара могат да струват загубите от застраховки, посочват от една от застрахователните компании. Анализът ѝ е базиран на първоначални изчисления, публикувани в китайски медии.

Други две международни застрахователни компании обявиха, че са получили искания за обезщетения на клиенти, засегнати от инцидента, но не могат да дадат конкретни цифри.

Китайската комисия за регулиране на пазара на ценни книжа призова финансовите институции да подкрепят усилията за смекчаване на последиците от инцидента и обясни, че застрахователните компании ще предлагат 24-часови услуги, за да обработват искове, свързани със злополуката, предаде Ройтерс.

Междувременно властите в Китай са арестували ръководителите на компанията, в чийто склад за токсични материали избухна мощната експлозия, предаде ТАСС, като се позовава на в. "Тянцзин жибао". По данни на изданието, полицията е задържала председателя на Управителния съвет на компанията, неговия заместник и още осем души.

Взривовете станаха на 12 август в складовете на логистичната компания "Жуйхай". По последни данни са загинали 114 души, изчезналите са близо 60, а 700 души остават в болници с различни травми.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна