Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БАТЕ "Борисов" отново се прояви като "черна котка" за българските футболисти

БАТЕ Борисов
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Беларуският шампион БАТЕ "Борисов" отново се прояви като "черна котка" за български футболисти, след като спечели в първия мач в плеойфния кръг в Шампионската лига с 1:0 у дома срещу сръбския "Партизан", в чийто състав играят националите Валери Божинов и Иван Бандаловски. Божинов започна срещата като титуляр на върха на атаката на "гробарите", но бе заменен в 54-тата минута. Бандаловски пък остана на пейката на гостите през всичките 90 минути. Единствения гол в срещата отбеляза Михаил Гродейчук в 75-ата минута, а домакините от БАТЕ бяха по-активният тим през всичките 90 минути и можеха да спечелят и по-убедително, но в края на срещата Витали Родионов направи сериозен пропуск пред вратата на "Партизан". Секудни преди края на първата част "Партизан" остана с 10 човека на терена, след като Марко Йевтович бе изгонен за втори жълт картон.

В друг двубой от вторник с българско участие вицешампионът на Русия ЦСКА Москва допусна поражение с 1:2 като гост на "Спортинг" Лисабон. Георги Миланов започна като резерва срещата за гостите, но се появи в 79-ата минута на мястото на Зоран Тошич. Попаденията в срещата реализираха Теофило Гутиерес и Ислам Слимани за "Спортинг" в 12-ата и 82-ата минута, а за гостите Сейду Думбия бе точен в 40-ата минута. Котдивоарецът можеше да донесе и по-добър резултат на тима си, но в 27-ата минута пропусна дуспа, а стражът на домакините Руи Патрисио се отличи с чудесно спасяване. Поражението бе първо за ЦСКА Москва в квалификационен мач в Шампионската лига. Досега армейците имаха 5 победи и 4 равенства в 9 срещи.

Трикратният първенец на Европа "Манчестър Юнайтед" направи решаваща крачка към завръщане в груповата фаза на турнира, след като победи "Брюж" с 3:1 в първия мач на собствения си стадион "Олд Трафорд". Домакините имаха тотална доминация през целия двубой, а положенията за гол бяха 19:1 в тяхна полза. Въпреки това гостите от Белгия първи стигнаха до гол при единствената си опасност в целия мач. В осмата минута те получиха право да изпълнят свободен удар на около 35 метра от вратата на Серхио Ромеро. Виктор Васкес центрира ниско, а Майкъл Карик не успя да изчисти топката и си отбеляза нелеп автогол. Преднината на гостите обаче не се запази дълго. В 13-ата минута Карик подаде на новото попълнение Мемфис Депай, който между петима защитници на гостите си отвори позиция за стрелба и с мощен удар в долния десен ъгъл на вратата изравни. В 43-тата минута холандецът отново показа страхотните си качества и с фалцов удар от границата на наказателно поле изведе "Манчестър Юнайтед" напред в резултата. В средата на второто полувреме той можеше да отбележи и хеттрик, но останал сам срещу вратаря прати топката високо над напречната греда. В 80-ата минута гостите от Белгия останаха с човек по-малко, след като Брандън Мехеле фаулира Чичарито и съдията Дениз Айтекин му показа втори жълт картон. До края на срещата играта се пренесе изцяло пред вратата на гостите, за да се стигне до третата минута на добавеното време, в която резервата Маруан Фелайни с глава оформи крайното 3:1.

В последната срещата от снощната програма италианският "Лацио" взе минимален аванс срещу германския "Байер" Леверкузен. На "Олимпико" в Рим домакините спечелиха с 1:0, а единствения гол реализира Балде Кейта в 77-ата минута след страхотен самостоятелен пробив и удар по земя в десния ъгъл на Бернд Лено.

В ранния мач от вчерашната програма първенецът на Казахстан "Астана", воден от треньорския дует Станимир Стоилов – Цанко Цветанов, спечели с 1:0 срещу кипърския "Апоел" Никозия. Реваншите и на петте мача са следващата сряда.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна