Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция погаси дълг от 3,4 милиарда евро към ЕЦБ

| обновено на 20.08.15 в 12:18

Гърция погаси 3,4 млрд. евро дълг към Европейската централна банка, съобщи АФП, като се позова на източник, близък до гръцкото правителство.

Гръцкият трезор получи тази сутрин първи 23 млрд. евро от Европейския механизъм за стабилност – институцията, която с държавните гаранции на 19 правителства от еврозоната събира капитала, нужен за спасяването на закъсали страни-членки. 

Облекчен съм, че след напрегнати преговори с Гърция и одобрение от страните-членки, Европейският механизъм за стабилност успя да изплати сумата навреме, заяви ръководителят на Механизма германецът Клаус Реглинг.

Институцията, базирана в Люксембург, одобри първия транш от 26 милиарда евро и преведе незабавно по сметките на гръцкото правителство 13 милиарда от спасителната помощ.

Така Гърция ще покрие задълженията си към ЕЦБ, което беше най-големият проблем за стабилността на цялата еврозона. Ако страната изпаднеше в просрочие към банката във Франкфурт и не беше платила на днешната падежна дата, щяха да се задействат автоматично законово регламентирани механизми на несъстоятелност. С парите ще се връща и просроченият заем към МВФ.

Други 10 милиарда от сумата ще отидат за стабилизиране на гръцки банки, пише още в съобщението на Европейския механизъм за стабилност.

Последните 3 милиарда ще бъдат преведени към ноември, след като гръцките управляващи изпълнят посочените реформи като условия в подписания меморандум.

В съобщението не се споменава конкретно за връщането на мостовия заем от 7,16 милиарда, чийто падеж е през октомври. Сумата бе отпусната спешно на Гърция с гаранция от бюджета на ЕС, включително с подкрепата на държавите извън еврото.

Последната формалност за отпускане на финансирането на Гърция отпадна късно снощи, когато Управителният съвет на Механизма, съставен от финансовите министри, даде мандат за отпускане на обещания спасителен заем от 86 млрд. евро за период от 36 месеца. За това време Гърция няма повече да е застрашена от фалит и ще си плаща вноските по заемите.
 

Предстои ни още много работа през идните години, отбеляза председателят на еврогрупата Йерун Дейселблум, според когото решенията от последните седмици и особено вчерашният ден е голяма стъпка в правилната посока към стабилизиране на гръцката икономика и доверието в общата валута.

Процедурата успя навреме, след като меморандумът с условията и реформите по гръцката финансова програма бе одобрен последно от парламентите на Германия и Холандия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени