Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът се произнесе мъжът, блъснал 63-годишен пешеходец, да бъде задържан в ареста

| обновено на 20.08.15 в 16:06

Пловдивският апелативен съд се произнесе по протеста на Прокуратурата срещу наложената от окръжните магистрати мярка за неотклонение "домашен арест" на 24-годишния младеж, срещу когото беше повдигнато обвинение за катастрофа, при която загина пешеходец.

Апелативният съд в Пловдив реши обвиняемият да бъде задържан в ареста.

От държавното обвинение в началото на заседанието настояха 24-годишният Милан Дивеков да бъде с най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража", като прокурорите подчертаха, че той е с богато досие от предишни нарушения общо 13, като последният фиш е за превишена скорост и е от 11-и май, издаден от РПУ-Панагюрище.

Прокурор Николай Божилов представи пред съда разпечатка от телефон 112, по която са установени и вече разпитани няколко свидетели, издирват се още двама. Той беше категоричен, позовавайки се на събраните до момента доказателства, че младежът е шофирал с над 90 километра в час и е имал добра видимост, защото осветената пешеходна пътека се е виждала от 200 метра. Проблем може да възникне също, защото Дивеков е с постоянен адрес в Болярино. Възможно е и да окаже влияние върху свидетелите, които все още не са открити.

Адвокатът на обвиняемия Васил Попов представи съвсем други данни за регистрираните от Дивеков нарушения по пътя, като подчерта, че те са по-малко. Младежът е платил сумите за повечето от тях. Колкото за последното за превишената скорост, все още не е получил справката по пощата.

Цялата държавна машина е впрегната да търси двама свидетели и не може да ги намери. Любопитно ми е как моят доверител може да ги открие и да им повлияе, коментира адвокатът.

Самият обвиняем подчерта, че съжалява за случилото се, а отговаряйки на въпрос на съда, каза, че следователят, който е бил на местопроизшествието, го е освободил и му е казал да се яви на другия ден в Пътна полиция, което той е направил.

След като чу решението на съда за ареста на Милан Дивеков, което е окончателно,
Йордан Димитров, син на загиналия, заяви:

За мен е справедливо. Вярвам, че нещата ще се случат, както трябва. Всички шофьори да карат по коректно, да няма такива нещастия, такива злополуки. Това е голяма трагедия  и малки деца загиват, и големи.

Йордан Димитров отправи и призив към издирваните все още двама свидетели да се явят, за да дадат показания. 

Главният прокурор
Сотир Цацаров информира вчера с писмо вътрешния министър Румяна Бъчварова за драстични пропуски на пловдивските полицаи по случая. Часове по-късно последва оставката на директора на Областната дирекция на МВР.

С писмото на главния прокурор до вътрешния министър се посочва, че след тежкия инцидент не е бил информиран дежурният прокурор, а шофьорът не е бил арестуван. Освен това е тестван за алкохол, но не и за наличие на упойващи вещества в кръвта. Прокуратурата е установила, че Милан Дивеков е санкциониран общо 8 пъти по Закона за движение по пътищата. Има 5 влезли в сила наказателни постановления и 3 наложени глоби с фиш, като последната е от 10-и май. Въпреки множеството нарушения и санкции, не са му отнети нито контролни точки, нито талонът. Служителите на МВР не са предприели никакви действия за установяване самоличността на очевидците на катастрофата. Не е била назначена и автотехническа експертиза.

След отстраняването на разследващия полицай от случая на 14-и август по искане на наблюдаващия прокурор, новоназначеният е разпитал само един свидетел на катастрофата и е заявил, че не разполага с възможност да установи други очевидци, ако те сами не се появят на разпит.

В сряда от МВР съобщиха, че е образувано дисциплинарно производство срещу полицейския служител. Вътрешният министър Румяна Бъчварова е разпоредила и цялостна проверка на работата на областната дирекция на МВР-Пловдив. От днес тя се оглавява от старши комисар Христо Разсолков, досегашен директор на дирекцията в Благоевград.

Той беше представен в сградата на на Областната дирекция на МВР от главния секретар Георги Костов. Комисар Разсолков сменя подалият вчера оставка заради случая Пламен Узунов.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна