Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Б. Борисов: Държавата е подходила доста толерантно с петролния и газовия бизнес

Премиерът обмисля смени по комисиите в парламента

| обновено на 21.08.15 в 12:30
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавата е подходила доста толерантно с петролния и газовия бизнес, заяви в интервю за Нова телевизия премиерът Бойко Борисов. Той коментира и очакваното становище на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) дали има картелно споразумение между бензиностанциите в страната:

Ами, тя – думата на Комисията, ако не е такава, и не е видно, защото те няма как да ме убедят в противното, на есен ще се срещнем с парламентарните групи в парламента и ще мислим за смени по комисиите. Те са независими от нас, но от парламента не са.

Пред Нова телевизия министър-председателят коментира причините за проверките, свързани с горивата. Оповестени от него данни сочат, че в отпускарския сезон има най-малък приход на ДДС от горива.

Най-силните месеци, когато хората най-много пътуват – по-малък приход на ДДС. Знаете, че всяка сряда се събираме и отчитаме приходите в държавата, заяви министър-председателят Бойко Борисов пред Нова телевизия.

С ударни промени в наредби и организацията на работа държавата ще вкара в ред търговията с горива, обяви премиерът Бойко Борисов. Според него нарушения има както при малките, така и при големите вериги бензиностанции.

Големите вериги внимателно мълчат, защото знаят, че знаем повече, отколкото казваме. Те много ще привестват новите мерки, няма къде да ходят да не ги приветстват. От "Лукойл", "Шел", ОМВ, "Еко" и кой ли не държат на по една-две стотинка разлика в цената. Ще ги вкараме в ред, ще го направим ударно. Дано ме чуят и се поправят. Трябва да се намалят цените, да спрат да крадат и да лъжат. Едните мамят в едно, другите в друго, цяла палитра от измами. Всеки се е впил в системата и е доволен. Ще се срещнем с парламентарните групи и ще помислим за смени по комисиите. Те са независими от нас, но от парламента не са, заяви Борисов и допълни, че е провел разговори с Реформаторския блок. Вече се срещнах с Радан Кънев, ген. Атанасов, с Лукарски цяла нощ си говорим, защото от бензиностанция на бензиностанция ми докладва какво е положението. Това няма да им го позволим повече, коментира Борисов.

Според премиера дори най-модерните колонки за гориво се манипулират по електронен път
от същите негодници, които крадат колите. Борисов обясни, че екипи от прокурори, ДАНС, митници и НАП, анализират данните от проверките и е рано да се правят изводи за цялостната ситуация.

Конкретният повод за мерките е забелязано разминаване между излезлите от акцизните складове горива и приходите от ДДС от продажби, при това през сезона, когато потреблението е най-високо, обяви Борисов.
Той поясни, че от два месеца се подготвя всичко, като първо е проследен пътят на горивата от ДАНС. Много сме били за бой през времето, обясни Борисов и добави, че пазарът с горива е оставен почти без контрол.

Борисов коментира информация от вестниците, че се готви "бомба с горивата за отопление". Той каза, че за нищо такова не става въпрос, а просто ще се премахнат посредниците от търговията с горива за отопление.

Действително ще има бомба за тези, които вземат оцветените горива, търгуват ги, след това ги намираме къде ли не. Накрая се оказва, че горивата във ведомствата са по-скъпи, отколкото ако се зарежда на бензиностанциите, каза Борисов. 

Премиерът обяви, че скоро ще се съобщи и за сериозни нарушения при търговията с газ, като ще се разкрие какво се слага в бутилките.

Директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов съобщи, че голяма част от уредите за измерване на горива са манипулирани. Пред Нова телевизия той посочи, че са засечени разлики между изведените от данъчните складове и продадените количества:

Което говори, че или са манипулирани уредите и както при проверката се оказа, една голяма част от уредите са наистина манипулирани. Фискалните устройства не предават информация към НАП. В някои от случаите са закопани допълнителни цистерни, които са нелегално сложени и от тях се дърпа горивото, и по този начин не се отчита, каза Ваньо Танов.

Служителите на Държавната агенция по метрология и технически надзор (ДАМТН) са открили нередности само в осем бензиноколонки от началото на масовата проверка, разпоредена от правителството, заяви заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева. До тази сутрин са проверени над три хиляди уреда.

Нарушения по колонките са установени, както при веригите, така и при малките бензиностанции, съобщи още за "Хоризонт" заместник-министърът на икономиката:
В една колонка има средно четири такива средства за измерване или ако трябва да онагледим, това са маркучите, които се виждат от колонките, това са средства за измерване, както и нивомерните системи. Проблемите, които са регистрирани по време на проверката, са свързани още с манипулиране на измервателните средства. Другият проблем е манипулирането на електронните им броячи и на механичните броячи или така нареченото пипане и хакване на сървъри. Към момента са установени повече от десет такива случаяказа заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева в коментар на разпоредената от премиера Борисов експресна ревизия и премонтаж на пломбите на 11 хиляди бензин и газколонки в страната. 

До тази сутрин са били проверени над три хиляди средства за измерване по бензиностанциите.

Вчера в интервю за "Хоризонт" говорителят на комисията Марио Гаврилов обясни, че днес КЗК ще представи междинни данни от проверката, тъй като секторните анализи изискват повече време.

Единственото, което можем да кажем е, че нашите експерти стигат до извода, че, ако в резултат на този секторен анализ се стигне до производство и установяване на картел, затова трябва да бъде информиран Брюксел и Европейската комисия, тъй като става въпрос за общностен пазар, заяви Гаврилов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна