Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предсрочните избори в Гърция няма да засегнат спасителния пакет, твърди високопоставен представител на ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Работната група за Еврогрупата Томас Визер заяви, че предсрочните избори в Гърция, поискани от премиера Алексис Ципрас часове след пристигане в Атина на новите спасителни пари от ЕС, няма да окажат влияние върху финансовия пакет, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

Работната група подготвя решенията за заседанията на финансовите министри от еврозоната. На въпрос дали изборите ще променят цифрите в спасителното споразумение, Визер отговори следното пред австрийската медия О Ер Еф: Не (...) това действително бе очаквана стъпка, а за много хора и желана стъпка, за да се стигне до по-ясна структура в гръцкото правителство (...). През октомври имаме среща за възможно облекчаване на дълга и (след изборите на 20-и септември) се надяваме на допълнителен напредък на програмата

Снощи гръцкият премиер Алексис Ципрас връчи на президента оставката на правителството и поиска от него да започне процедура за предсрочни избори, чиято дата все още не е уточнена, но като най-вероятна се посочва 20-и септември.

Междувременно Марсел Фрацшер – ръководител на Германския институт за икономически изследвания и съветник на вицеканцлера Зигмар Габриел, заяви: Макар и да носи краткосрочни рискове за политически вакуум в Гърция, решението за предсрочни избори е добра новина за европейската икономика, каза Фрацшер, цитиран от Франс прес.

Оставката на Ципрас е част от решението, а не част от проблема, е заявила германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от Дойче веле и гръцкото издание нюз.ин. Меркел е направила това изявление по време на посещението си в Бразилия. За казаното от Меркел съобщила пред журналисти бразилският президент Дилма Русеф. 

Според Дойче веле, цитирана от БТА, всички германски коментари и анализи се свеждали до оценката, че с оставката си и с исканите нови избори Ципрас си поставял за цел да укрепи своята мощ и да се отърве от опозицията в собствената си партия СИРИЗА, която го държи в плен, а наред с това и да покаже на кредиторите, че е решен да изпълни договореностите. Мнозина обаче се питат дали все пак Ципрас в стремежа си да получи мнозинство и възможност за самостоятелно управление ще съумее в крайна сметка да изпълни обещанията, дадени от него на кредиторите на страната.   

В. "Франкфуртер алгемайне цайтунг" смята, че с поисканите от Ципрас предсрочни избори Гърция би могла да загуби време, но да спечели стабилност и способност да управлява. Изданието прогнозира, че с този нов вот Ципрас или ще съумее да превърне изпитанието, на което сам се е подложил, в абсолютно мнозинство, като на вота се яви с една нова СИРИЗА без "фракционерите" от Лявата платформа, или ще състави една стабилна коалиция с консервативната партия Нова демокрация. В крайна сметка двете партии водят сходна политика въпреки идеологическите им различия, отбелязва вестникът. 

В. "Ханделсблат" обаче има различен поглед и смята, че Ципрас поставял вътрешнопартийната конфронтация над интересите на страната, тъй като с новите избори той искал да преодолее разцеплението в СИРИЗА. 

Берлинският "Велт" припомня, че традиционните политически сили в Гърция – социалистическата ПАСОК и дясноценсктристката Нова демокрация, са загубили доверието на избирателите заради корупцията, клиентелизма и лошо управляваната от тях икономика на страната. Европа трябва да пожелае Ципрас да спази обещанията, дадени от него на преговорите по третия спасителен пакет, пише още вестникът. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени