Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Десислава Кателиева, АРСП:

Очакваме реализация на Концепцията за спешна помощ, а не екзотични идеи за структурни промени

3
Снимка: БГНЕС
Не сме наясно по какъв начин ще се подобри своевременността и равнопоставеността на пациентите със сливането на спешните центрове на столицата и на София област. Този мегацентър ще обслужва 2-2,5 млн. жители. Тази промяна ще затрудни не само медицинското обслужване на населението, но и лекарите. Това заяви в ефира на Радио София председателят на Асоциацията на работещите в спешната помощ д-р Десислава Кателиева.

Тя изрази притесненията на колегите си, работещи в досегашните два центъра за спешна помощ, включително и от невъзможността да се намерят достатъчно желаещи да постъпят в такива звена.

По думите ѝ Министерският съвет е приел много добър документ – Концепция за развитие на спешната медицинска помощ. В него е разписано всичко необходимо за подобряване на болничната и извънболничната спешност. Вместо да се изпълнява програмният документ, обаче, министър Москов е предприел структурни промени в условия на кадрови дефицит.

В сектора медиците смятат за по-важно от всичко приемането и въвеждането на правила и европейски стандарти.

Припомняме, че при анонсирането на предложението си за сливане на двата спешни центъра, здравният министър Петър Москов се аргументира, че по този начин ще се осигурят с 30% повече екипи за областта.

Работещи в Спешната медицинска помощ подготвят протестна подписка срещу обединението на центровете. В началото на следващата седмица ще се проведе специална пресконференция,на която ще бъдат поканени и пациентски организации – допълни д-р Кателиева.

Чуйте разговора на Лили Големинова с д-р Десислава Кателиева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени