Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязаме 112 години от избухването на Преображенското въстание

Снимка: БГНЕС

Със заря-проверка и заупокойна молитва, в местността "Петрова нива" край Малко Търново, днес ще бъдат отбелязани 112 години от избухването на Преображенското въстание. Там, през 1903 година, 300 делегати, войводи и четници решават да започнат въстанието за присъединяване на Беломорска и Одринска Тракия към свободна България. Илинденско-преображенското възстание започва на 6 август и, в продължение на 26 дни, съществува Странджанската република. При потушаването на въстанието са унищожени повече от 60 села.

Близо 5 000 потомци на тракийски българи се очаква да се включат в събора. През целия ден е предвидена богата фолклорна програма на местни самодейни състави. Ще има научна конференция, а за трета поредна година ще бъдат пресъздадени и моменти от въстанието, съобщи директорът на музея в Малко Търново Ивелина Иванова:

Възстановката е много вълнуваща, доколкото ни помага да се потопим в една атмосфера, която е доста непозната за младите хора. Това е възпоменателен събор - място за спомени, място за преклонение, място за оценка за това как използваме тази свобода и какви българи сме днес.

Възпоменателното честване, което е кулминацията в програмата ще е пред ремонтираният с дарителски средства паметник-костница - каза кметът на Малко Търново Илиян Янчев:

В момента пеметникът изглежда добре. Беше прекрасно, когато събрахме средствата - 68 000 лева. Искам да стисна ръката на всеки един от дарителите.

Честванията ще завършат с тържествена заря-проверка и празничен концерт с участието на изпълнители на странджански народни песни.

Президентът Росен Плевнелиев е патрон на отбелязването на годишнината от Илинденско-Преображенското въстание.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна