Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стотици хора дойдоха на Шипка за отбелязването на 138-та годишнина от Шипченската епопея

| обновено на 22.08.15 в 19:19
Снимка: БГНЕС

В обръщение пред гражданите, дошли да се поклонят на истрическия връх Шипка, зам.-председателят на Народното събрание Димитър Главчев заяви, че на това място всеки се чувства особено, но и че тук  българите, сме единни.

Шипка е емоционалният връх на България. Нека се преклоним пред воините и опълченците, дали живота си за свободата ни. Шипка наред с Левски и Ботев е сред малкото светини, които останаха неопорочени, каза още Димитър Главчев.

Стотици българи от всички краища на страната пристигнаха на легендарния връх Шипка, за отбелязването на 138-та годишнина от Шипченската епопея. Националните чествания са под патронажа на държавния глава Росен Плевнелиев. И тази година три лъча се събраха пред Паметника на свободата, а в 13.45 топовен изстрел възвести началото на възстановката на важни моменти от героичните боеве за Орлово гнездо, в която участваха над 200 патриоти от Национално дружество „Традиция“.

Изложби на руското и опълченското оръжие, паметници на признателността, филми и състезания по ориентиране съпътстваха честванията на събитията.

За пореден път много ученици се включиха в състезанието за изкачването на 890-те стъпала към легендарния връх. Представителите на дипломатическите мисии на Русия и на държавите-участнички в Руско-Турската освободителна война, и министърът на отбраната Николай Ненчев, и заместник-началникът на Генералния щаб на българската армия генерал-майор Константин Попов поднесоха цветя пред Паметника на Свободата. 

За принос към организиране на честванията за Шипченската епопея бяха наградени кметът нa Гaброво Тaня Христовa и предприемaчи. 16 фирми и оргaнизaции от регионa и стрaнaтa сa подпомогнaли финaнсово инициaтивите, посветени нa решителните зa свободaтa нa Бългaрия боеве. Почетни знaци "Шипченскa епопея" бяха връчани от облaстният упрaвител нa Гaброво Николaй Сирaков.

С тържествена вечерна проверка, която започва в 20.45 ч. тази вечер на площад "Възраждане" в Габрово, ще бъде почетена паметта на героите, загинали за свободата и независимостта на България. Президентът Росен Плевнелиев ще приеме почетния строй на представителните части на българската армия.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна