Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белгия призовава за възобновяване на граничния контрол в Шенген

| обновено на 23.08.15 в 13:46
Белгийският премиер Шарл Мишел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изправен пред терористична заплаха, Европейският съюз може да възобнови контрола на границите и да преразгледа шенгенските норми за контрола на транспортираните багажи. Това заяви белгийският премиер Шарл Мишел след нападението във високоскоростния влак "Талис" по линията Амстердам - Париж, извършено от тежковъоръжен мъж, качил се в Брюксел.

В интервю за германския канал "Ер Те Ел" Мишел подчерта още, че въпреки че Шенгенското споразумение е важно за европейските икономики, терористичната заплаха налага преразглеждането на въпросите за идентифициране на пътниците и контрола на техния багаж. Трябва да сме готови да пожертваме част от нашите свободи в борбата с тероризма, заяви още Мишел.

Белгийският премиер ще потърси подкрепата на френския президент Франсоа Оланд за въвеждането на подобни мерки.

Вчера правителството в Брюксел реши да засили мерките за сигурност във влаковете и по гарите в страната. Засилени са съвместните френско-белгийски патрули във влаковете "Талис", както и патрулите и мерките за контрол на международните гари.

По-рано днес германският министър на вътрешните работи предупреди, че поради големия наплив на мигранти Германия може да излезе от Шенген. Шенгенското споразумение е заплашено от срив, ако страните от ЕС не започнат да приемат повече бежанци от регионите на конфликт, посочи Томас де Мезиер.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна