Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Митов: България няма да отстъпи от "червените линии" в преговорите за добросъседство с Македония

Снимка: БГНЕС

България няма да отстъпи от "червените линии", които очерта в преговорите за договор за добросъседство с Република Македония. Това заяви външният министър Даниел Митов след разговор в Скопие с македонския премиер Никола Груевски.

Медиите в съседна Македония отделят сериозно място на вчерашния своеобразен международен дипломатически десант в страната, като се спират на тристранната среща на ръководителите на външнополитическите ведомства на Македония, България и Албания, както и посещението на австрийския външен министър Себастиян Курц в южния македонски град Гевгели. В коментарен план медиите в Скопие акцентират, че България и Албания подкрепят Македония освен по пътя на евроатлантическата интеграция, но и в желанието и да се справи с бежанската криза, в която е въвлечена от Гърция. Според първия ни дипломат Даниел Митов тристранната среща е имала сериозно регионално измерение.

Българският външен министър Даниел Митов е подчертал в разговора си с македонския премиер Никола Груевски, че за страната ни е много важно да бъде подписан Договорът за добросъседство между България и Македония, върху които се преговаря две години.

Митов обаче предпочете да запази в тайна хода на разговорите по документа, но подчерта, че може да има много сериозно значение за днешния ход на българско-македонските отношения и евроатлантическите стремежи на югозападната ни съседка.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна