Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Силистра започва кампания за безплатно изследване и консултиране за HIV и СПИН

Снимка: БГНЕС

Кампания за безплатно изследване и консултиране за HIV и СПИН започва днес в Силистра. Посланието на инициативата е "Да запазим посоката, да продължим пътя!".

Инициативата е част от националната антиспин кампания на здравното министерство, финансирана от Глобалния фонд срещу СПИН, туберкулоза и малария, която се провежда за 12-а поредна година в страната. Тя е насочена приоритетно към младите хора, с цел да се популяризира безрисковото сексуално поведение, употребата на презервативи и толерантното отношение към хората, заразени с HIV вируса.

Мобилни лаборатории ще предоставят на гражданите възможността да се изследват безплатно и анонимно за HIV, сифилис и хепатит. Днес мобилният екип ще работи в Силистра – по обед на централния градски площад, а в ранния следобед в района на откритите басейни. В петък лабораторията ще бъде в село Калипетрово и в квартал "Карото", а следващия вторник – в село Зафирово.

От Районната здравна инспекция призовават гражданите да се включат в кампанията. Според статистиката 2/3 от новорегистрираните HIV позитивни лица в страната научават това по време на такива кампании.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна