Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Беглика фест” 2015 под наслов „Твори, играй, бъди”

БНР Новини
Снимка: fest.beglika.org

Седмото издание на „Беглика фест”, което се провежда на брега на язовир Голям Беглик в местността Батлъбоаз, Западните Родопи, от 27 до 30 август, е посветено на живия, осъзнат обмен на знания, стоки и услуги, емоции и идеи за бъдещето. Мотото тази година е „Твори, играй, бъди”, както са наречени различните модули на фестивала. „Играй” представлява типичните аспекти на фестивала – музика, изпълнения на живо, танци, пърформънси. „Твори” включва всички дейности, свързани с творчеството – изобретения, работилници, театрални и танцови сътворилници, кътове за творчество, стари и нови занаяти. „Бъди” обхваща всички срещи на Беглика като разнообразни форми на обсъждане, беседи и обмен на добър опит.

Снимка

Освен основната „Каба сцена”, новост тази година е диджей „Сцената на дървото”, която ще радва посетителите със сетове, служещи като музикален фон през свободното от музикални прояви време на фестивала. „Акустичната джем сцена” ще е отворена за колаборации между всички музиканти от различните групи, насърчавайки по този начин музикалния обмен.

Снимка

Програмата на фестивала включва още театрални и 3D пърформанси, огнено шоу, цирк и въздушна акробатика. Събитията ще се провеждат на различни места от фестивалната зона или около нея – Тихата поляна, на сцена във водата, в гората, дори на остров, до който ще се пътува със сал. Всички форми на игри ще предизвикват въображението, ще са форми на учене и сътрудничество.

Снимка

На т. нар. „кино кемпър” всеки ден от фестивала ще бъдат прожектирани филми за съзнателното консумиране и грижата за земята в съвременния свят. Част от художественото творчество на фестивала ще е скулптура от естествени материали, която ще „проговаря” в определен час на денонощието и в определена фаза на Луната.

Снимка

Някои от формите на творчество, които са включени във феста, са живо рисуване, натурални колажи от природни материали, кръжок по пин хол фотография. Посетителите ще имат възможност да посетят разнообразни работилници, сред които „Игри с гайда”, представяща родопската гайда чрез игра в няколко последователни стъпки, калиграфска работилница, работилница за изработката на фигурки и бижута от полимерна глина и опознаване на бижутерските тънкости в работата с епоксидна смола, която позволява да бъдат увековечени красиви цветя и други природни елементи. Ще има и работилница „Рециклирай старата си тениска”, която ще дава възможност на желаещите да разкрасят захабени фланелки, ателие по пластични изкуства, ще се покаже и как всеки сам би могъл да си направи ракетна печка.

Снимка

Основните акценти в модула „Бъди” са темите „Родителство и учене” с мотото „Бъди родител”, както и „Здраве и благоденствие”. Тъй като фестивалът е неизменно свързан с природата, тази година е подготвен експеримент, който ще се опита да отговори на въпроси като „Възможно ли е обществата да преминат към самоподдържащи се системи посредством обмяната на стоки и услуги при намаляващото посредничество на паричните средства и финансовия капитал?”. На фокус тук попадат и актуални теми, засягащи въпроси като свиването на неблагоразумното потребление, оптимизирането на производството и излишъците, преработката на отпадъците, солидарното земеделие и стопанисване на средата, смекчаването на човешката намеса в природните процеси и всичко онова, което ще ни позволи да живеем в един свят с бъдеще.

Снимка

Снимки: fest.beglika.org
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна