Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С 20% ще бъде съкратено времето за придвижване с кола в Пловдив

Снимка: БГНЕС

Времето за придвижване с кола в Пловдив ще бъде съкратено с 20 процента, след като бъде изграден новият Център за управление на трафика.

Управлението на трафика ще се осъществява по модерна технология  чрез трафик-детектори на стратегически места, светофарни дисплеи и устройства, включително система за предоставяне на приоритет на автобусите, обслужващи масовия градски транспорт, разказа Станимир Механджийски от фирмата изпълнител на проекта. Той уточни, че ще бъдат реконструирани 50 кръстовища и обясни, че при регистрирано задръстване системата ще пропуска: 
В направлението, в което има най-много автомобили с идеята това задръстване да се редуцира. Характерното е, че в различните часове задръстванията са на различни места. Тук очакваме, че тя се адаптира самостоятелно, автоматично.                                                                          
Заместник-кметът Александър Държиков допълни, че като резултат се очаква и въздухът в Пловдив да стане по-чист:
Колкото по малко работи на место едно превозно средство, толкова по-малко вредни емисии отразява. От една страна съкращаваме времето на придвижване, от друга страна подобряваме и екологията на града и от трета страна, подобряваме безопасността на движението в дадени кръстовища. Ще се прави тъй нареченият "защитен ляв завой".                                                                                                                                                                        
Александър Държиков каза още, че отделно от този проект, но пак в полза на безопасността, ще бъде увеличен броят на повдигнатите пешеходни пътеки. На кои улици и булеварди е най-наложително да бъдат поставени, ще се обсъжда с експертите на Пътна полиция.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна