Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тази вечер в 19 ч. излъчваме директно от Аполония концерта на Пламена Мангова и Албена Данаилова с творби на Менделсон, Барток и Бетовен

БНР Новини

ПРЕМИЕРА

Камерен концерт

АЛБЕНА ДАНАИЛОВА

цигулка

ПЛАМЕНА МАНГОВА

пиано

Албена Данаилова завършва НМУ Любомир Пипков в София и Висшето училище за музика и театър в Рощок. В периода 2003/04 тя е концертмайстор на Лондонската филхармония. През 2010  става постоянен концертмайстор на Виенската филхармония - за пръв път водещият световен оркестър избира жена на най-отговорната длъжност след диригента.

Има престижни награди от големи международни конкурси. Изградила е успешна кариера на солист и камерен музикант, изнася концерти в Германия, България, Израел, САЩ и много други.

Пламена Мангова учи в НМА  Проф. Панчо Владигеров, във Висшето музикално училище Кралица София в Мадрид и в музикалния колеж Кралица Елизабет в Белгия. Лауреат е на международните конкурси Paloma O'Shea в Сантандер (Испания) и Vittorio Gui във Флоренция (Италия). През 2007 г. печели втора награда на престижния международен конкурс Кралица Елизабет в Брюксел. За първия си компактдиск с музика на Дмитрий Шостакович  получава наградата Diapason d'Or.  Пламена Мангова свири с редица големи оркестри, като Филхармоничния оркестър на Токио, симфония Варсовия, Люксембургската филхармония, Националния оркестър на Белгия, Симфоничния оркестър на Санкт-Петербург, Камерния оркестър на Европейския съюз,  Софийската филхармония и други.

На Аполония 2015 двете ще свирят заедно за пръв път.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна