Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 4 септември от 19.00 ч. излъчваме директно от Аполония концерта на Люси Джийл - цигулка, Александър Сомов - чело и Иван Янъков - пиано

БНР Новини

Археологически музей
Камерен концерт на Люси Джийл от Великобритания (цигулка), Александър Сомов (виолончело) и Иван Янъков (пиано).

Люси Джийл е родена в Лондон. Учи в Purcell School of Music, Westminster School, по-късно печели стипендия в Royal College of Music, където е ученичка на Феликс Андриевски и на Давид Такено в Guildhall School of music and Drama. През 1999 г. се дипломира с отличие в Oberlin College , Охайо, САЩ.
Тя е забележителен камерен изпълнител и гост водач на различни оркестри и ансамбли. В продължение на две години свири с клавирния квартет на Алфред Брендел по време на голямото му турне в Европа и Япония, участва в концерти на Квартет Бродски, на Английския камерен оркестър, Базелския камерен оркестър, оркестъра на Кралската опера Ковънт Гардън и много други.
Люси Джийл притежава много специални награди и отличия. Седемнадесетгодишна спечелва Международния конкурс на Лондонската филхармония „Млад солист на годината“. Тя е най-младата сред избраните от BBC – Radio 3 музиканти, чиито записи са събрани в серията концерти Форум на младите артисти.

Още като ученик в Националното музикално училище „Любомир Пипков“, Александър Сомов изнася концерти в Германия, Италия, Гърция, Испания, Израел. Завършва Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ и получава пълна стипендия за обучение в Guildhall School of music and Drama. Той е първият музикант от Източна Европа, носител на Златния медал на Guildhall School – най-престижната награда на британските консерватории, основана през 1904 г. и присъждана на Жаклин дю Пре, Тасмин Литъл, Уилям Раймроуз.
Има престижни награди от международни конкурси. Редовен гост – концертмайстор на Лондонската филхармония, Лондонския симфоничен оркестър, Шотландския камерен оркестър. От 2006 година е Violoncelle Super Soliste на Филхармоничния оркестър на Страсбург.

Иван Янъков
получава магистърска степен в Mannes College of Music, Ню Йорк. През 2001 година той свири в Карнеги Хол, като победител в конкурса Artists International Series. Освен че активно изнася концерти в САЩ, музикантът специализира камерна музика с Tokyo String Quartet, както и със световноизвестния цигулар Пинкас Цукерман. По време на следването си в Ню Йорк, учи и дирижиране. По-късно се връща в Италия, а след това се премества в Лондон. Иван Янъков изнася концерти в повече от 30 страни, сред които – Япония, Китай, Хонг Конг, Италия, Германия, Англия, САЩ и други. Има осъществени записи, излъчени по телевизионни и радиоканали в Европа и Северна Америка.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна