Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Унгария обмисля да изпрати армейски части на границата със Сърбия

| обновено на 26.08.15 в 12:53
Снимка: БГНЕС
Унгарските власти ще изпратят 2 100 полицаи на границата със Сърбия, за да осигуряват сигурността срещу рекордния брой бежанци, опитващи се да влязат в страната. Охраната на границата ще бъде подсилена с 2 106 допълнителни полицаи от 5 септември, заяви началникът на полицията Кароли Пап в Будапеща.

По-рано унгарското правителство съобщи, че обмисля възможността да изпрати армейски части на границата със Сърбия, за да овладее потока от имигранти. Поредната вълна, предимно бежанци от Сирия, премина през незавършената стена по границата вчера, на път за Северна и Западна Европа.

Унгарската армия едва ли ще се намеси скоро. Затова трябва първо решение на парламента в Будапеща, заяви правителственият говорител Золтан Ковач.

В същото време  унгарската полиция прибегна до употребата на сълзотворен газ, за да спре сблъсъци, избухнали между нелегални имигранти пред приемен център, съобщи местна телевизия. Показани бяха кадри как полицията е обградила около 300-400 имигранти на граничния пункт Рошке и ги инструктира с мегафони. Според говорител на полицията, силите за сигурност се намесили, след като имигрантите поискали да напуснат центъра без да са им снети пръстови отпечатъци.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна