Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бан Ки-мун: Няма време за губене в преговорите за борба с климатичните промени

Снимка: БГНЕС

Трябва да се ускори темпото на преговорите за глобално споразумение за борба с климатичните промени, което да се сключи на предстоящата през декември в Париж конференция за климата. Това заяви във френската столица генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, цитиран от Франс прес.

Държавите преговарят от повече от 20 години. Парижката конференция е финалният етап, на който те обещаха да се договорят за амбициозно споразумение за климата. Няма време за губене. Глобалното затопляне се проявява много по-бързо, отколкото се смята, каза Бан на съвместна пресконференция с френския външен министър Лоран Фабиюс.

Двамата се обявиха за предпазливи оптимисти за възможността да се постигне това глобално споразумение, което да ограничи планетарното затопляне до 2 градуса по Целзий.

Ще направим така, че тази оптимистична предпазливост с действията на всички ни да стане разумен оптимизъм и да даде резултати. Надбягваме се с времето. Миналата година беше най-горещата досега, а изглежда тази година ще е още по-гореща. Докато не дадем решения, положението се влошава, каза френският външен министър.

Конференцията за климата ще се състои в Париж от 30 ноември до 11 декември. Тя трябва да доведе до сключването на първото световно споразумение за борба с глобалното затопляне чрез намиране на начини то да бъде ограничено до 2 градуса.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени