Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Мария Пеева

Германските лидери отговориха на насилието на крайнодесните екстремисти, свързано с нарастващия брой бежанци, като посетиха центрове за настаняването им. Целта беше да се изпрати послание, че Германия ги приема, пише Ню Йорк Таймс.

Разрастващото се насилие на неонацисти се превръща в пречка за германското правителство в момент, когато то се мъчи да настани все по-големия брой мигранти, идващи от Близкия изток и Балканите, посочва Уолстрийт Джърнъл. Крайнодесните до голяма степен не успяват да спечелят позиция на утвърдено политическо движение в Германия, за разлика от Франция, Гърция и други страни в Европа. Враждебната реакция към мигрантите обаче показва, че крайните националисти все още представляват предизвикателство за Меркел, която се стреми да възприема твърд подход към екстремизма, отбелязва вестникът.

Според  Ди Велт посещението на Меркел в бежанския център в Хайденау свидетелства най-вече за това, че обичайната й стратегия на изчакване не носи успех в кризата с бежанците.

Сръбският премиер Александър Вучич ще предложи на срещата за Западните Балкани във Виена три регионални проекта в сферата на пътната инфраструктура, на стойност около пет милиарда евро, съобщава сръбският  Вечерне Новости. Става дума за магистралите Ниш–Прищина–Дуръс и Белград–Подгорица–Тирана, както и за железопътната линия Белград–Подгорица–Шкодра–Тирана.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна