Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 400 нарушения за месец са открити от Инспекцията по труда в Добрич

Само за един месец Инспекцията по труда в Добрич е констатирала над 400 нарушения. Според директора на Инспекцията по труда Маргарита Антонова най-често срещаните нарушения в хотели, ресторанти и обекти по Северното Черноморие е липсата на дневници, правилници за вътрешния ред и графици за работното време:
Много често след това присъствените форми, които се представят, са изготвени от счетоводството и като ги погледнем тях, хората са работили от понеделник до петък, а то не е така, работи се и в събота и в неделя. Имаме констатации и по отношение на работата в горещите часове на деня. В момента са дадени указания на работодателите да осигурят условия за почивки, за охлаждане, охлаждащи напитки, вентилатори. Правихме няколко проверки в шивашки цех, температурата беше около 33 градуса.

В проверените шест болнични заведения в Добричка област най-често срещаната практика е медиците да работят на два трудови договора, по няколко дежурства и смени без да се осигурява задължителната почивка между тях.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени