Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Организаторите на "Златният Орфей" потвърдиха, че фестивалът няма да се проведе тази година

Дългоочакваното завръщане на прекратения през 1999 г. международен музикален фестивал "Златният Орфей" в крайна сметка няма да се случи. Новината е потвърдена в официално писмо на организаторите от фондация "Генко Генов", в което се посочва, че предвиденият между 31 август и 2 септември в "Слънчев бряг" конкурс няма нужните парични средства, за да се състои. Фондацията  е дългогодишен организатор и продуцент на "Златният Орфей" и като такъв е продуцирала безвъзмездно близо двеста нови български песни. Осъществила е участието на редица световни звезди за първи път на българска сцена. Въпреки това тази година усилията за намиране на достатъчно спонсори не дадоха резултат.

Емблемата "Златен Орфей" беше дълги години повод за гордост, когато се заговори за българска забавна музика.

Международният фестивал възниква през 1965 като конкурс на песни за българското Черноморие. От 1967 носи името "Златният Орфей" и включва Международен конкурс за вокални изпълнители и Конкурс за нови български естрадни песни. Това е един от най-популярните и реномирани европейски фестивали за популярна музика. Многократно е удостояван с дипломи и награди от Международната организация на музикалните фестивали FIDOF. 

Първият победител през далечната 1965 г. е  Мими Николова с песента "Калиакра", а последният носител на Голямата награда на фестивала е Орлин Горанов през 1999 г.

Това лято възраждането на "Златният Орфей" тръгна с гръмки обещания за шоу, награди, чуждестранни гости, все новини, които да предизвикат интереса към него. Нищо от това обаче не се оказа сигурно няколко дни преди фестивала, когато от "Слънчев бряг" АД съобщиха по-рано тази седмица, че са осигурили храна и нощувки на 400 души певци и екипи, сцена, паркоместа, организация, охрана и прочие необходими за събитието неща, но от фондация "Генко Генов" така и не потвърдили, че събитието ще се случи.

Райчин Генов, който е един от организаторите, потвърди днес, че "Златен Орфей“ тази година няма да има по финансови причини, но надеждата е догодина този фестивал да се възвърне отново... след 17-годишно прекъсване.

Чуйте още за историята на фестивала в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна