Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Могерини призова за сътрудничество с Турция при решаването на проблема с бежанците


След като еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос призна, че светът е изправен пред най-тежката бежанска криза от Втората световна война и призова с решаването на миграционния проблем да се ангажира целият Евросъюз, а не да се решава от страните, пострадали най-силно от бежанския наплив, по време на посещението си в Талин върховният представител на Европейския съюз по външната политика Федерика Могерини призова за единни действия на целия блок. Могерини увери, че Брюксел работи тясно със страните от Западните Балкани и Турция и призова за по-активно сътрудничество с Анкара при настаняването на милионите бежанци от Сирия и Ирак и управлението на бежанския поток.
Трябва да разберем, че взаимните обвинения няма да ни приближат към положителен резултат. Не е важно да казваме кой не си е написал домашното. Важното е как да се изправим заедно срещу това предизвикателство и как да се справим с проблема единни, каза първият европейски дипломат.  Както знаете, натискът по европейските граници през последните седмици нараства всекидневно, а според анализаторите, Балканите не са виждали подобно масово движение на хора от войната в Югославия. Френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел настояха  за единен отговор от страна на Европа по отношение на кризата с мигрантите. В статия, публикувана в "Ди велт" и "Фигаро", председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер  беше категоричен, че това, от което има нужда Европа в момента, но което за съжаление липсва, е колективният кураж да бъде изпълени поети вече ангажиментите, дори и когато те не са лесни и не са популярни.
Европа се проваля, когато страхът надделява. Европа се проваля, когато надделява личното его, каза Юнкер.
Коментна на европейските позиции можете да чуете в интервюто с Димитър Бечев, директор на Института за европейски политики и преподавател в Софийския университет.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна