Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новото правителство на Гърция ще положи клетва

СИРИЗА все още е най-силната партия в страната

| обновено на 28.08.15 в 09:52
Василики Тану
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новото правителство на Гърция ще положи клетва днес. В служебния кабинет, чиято основна задача ще е произвеждането на предсрочни парламентарни избори, ще има 22-ма министри и заместник-министри. 

Председателят на Върховния съд Василики Тану-Христофилу положи клетва като служебен премиер и стана първата жена, застанала начело на правителство в Гърция. Очаква се служебният кабинет да бъде доминиран от опитни политици. Ключовите министерства на вътрешните и на външните работи ще бъдат поети от хора, които вече са изпълнявали тези функции в предишни правителства. За министър на финансите ще бъде назначен един от главните преговарящи с международните кредитори в последните месеци – Йоргос Хулиаракос.

До предсрочните избори в Гърция се стигна след разцеплението в управляващата партия СИРИЗА заради одобрения нов спасителен план, който, според лявото крило в партията, е пагубен за страната.

Проучване на социологическата агенция "ПроРата", публикувано днес, сочи, че СИРИЗА ще остане най-силната партия в Гърция и след предсрочните избори на 20 септември, но преднината ѝ пред консерваторите се топи. Ако гласуването беше сега, партията на доскорошния премиер Алексис Ципрас щеше да получи 23 на сто от гласовете срещу близо 20 на сто за "Нова демокрация". В началото на юли съотношението между двете бе 26 срещу 15 процента.

Анкетата показва още, че отцепниците от СИРИЗА, които се възпротивиха на третата спасителна програма, договорена с еврогрупата, ще влязат в парламента с малко над изискваните 3 на сто от гласовете. Най-голямата група избиратели – 25 процента, са тези, които още не са решили за кого ще гласуват. 

68 процента от гърците обаче са твърдо убедени, че страната им трябва да се задържи в еврозоната на всяка цена.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна