Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четирима души са арестувани в Унгария във връзка с откритите тела на мигранти в камион

Трима от задържаните са български граждани

| обновено на 28.08.15 в 18:18
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Трима български граждани и един афганистанец са арестувани във връзка с разследването на смъртта на 71 мигранти, от които 4 деца, чиито тела бяха открити в изоставен камион в Австрия вчера. Единият от българските граждани е от ливански произход, той е собственикът на камиона и е главният обвиняем. Националността на задържаните бе потвърдена в официално съобщение на уебсайта на унгарската полиция.

На пресконференция на австрийския министър на вътрешните работи Йохана Микъл-Лайтнер и представители на полицията тази сутрин беше потвърдено, че телата на общо 71 души са открити в намерения на магистрала в Австрия камион с унгарска регистрация. Сред загиналите са 59 мъже, 8 жени и 4 деца. Най-вероятно по-голямата част от мигрантите са сирийци.

Смята се, че вероятно жертвите са починали от задушаване, преди да влязат на територията на Австрия, но това ще установят съдебните медици. Потвърдено беше, че хладилният камион е престоял на аварийната лента на магистралния път А4 най-малко 24 часа преди да бъде открито престъплението. 

Австрийски и унгарски следователи сформираха съвместна комисия за разследване на случая. В района бяха изпратени допълнително полицаи и войници за пресичане на  рисковия нелегален трафик.

От външното министерство потвърдиха официално пред БНР за арестуването на тримата български граждани. Посолствата ни в Австрия и в Унгария работят по случая и следят неговото развитие. Дипломати от посолствата ни са в контакт с местните власти.

Във връзка с инцидента, ООН призова за по-решителни действия срещу трафикантите на хора в Европа. Говорителката на Върховния комисариат на ООН за бежанците Мелиса Флеминг заяви във връзка с трагедията в Австрия:

Очевидно е, че бизнесът на трафикантите се разпростира от Средиземно море и към магистралите на Европа. За тези хора човешкият живот няма значение. Бизнесът им се определя от търсенето и печалбата. Това е бизнес, който не зачита по никакъв начин човешкия живот.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна