Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земеделски производители в Силистренско наемат работници на еднодневни трудови договори

Снимка: ЕПА/БГНЕС

13 земеделски производители от Силистренска област са използвали възможността да наемат наботници на еднодневни трудови договори през последните месец и половина. Наетите са работили основно в сферата на селското стопанство.

За периода 17-ти юли – 28-ми август Дирекция Инспекция по труда в Силистра е заверила 1317 еднодневни трудови договора, съобщи директорът Венета Бабанова. Хората са наемани за прибиране на реколтата от череши, кайсии, праскови, сливи, малини и винени сортове грозде. Само през последната седмица са проверени петима земеделски производители, които наемат работници на еднодневни трудови договори, каза Бабанова:

Не са установени случаи на земеделски стопани, които в момента на проверка на контролните органи, да са допуснали до работа лица без сключени трудови договори.

Ако работодателят не е доволен от работника, той може да не подпише договор с него за следващия работен ден. Хората, които се  възползват от тази възможност обаче, имат притеснения:

Земеделските стопани споделят, че продължават да изпитват сериозни затруднения да убедят работниците да подпишат еднодневни договори, тъй като те се страхуват да не бъдат лишени от социални помощи и обезщетения за безработица.

Работещите на еднодневни трудови договори могат да бъдат спокойни, защото ще продължат да получават социалните си помощи. В същото време няма да са задължени да полагат задължителния общественополезен труд за получаването им.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени