Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дисквалифицираха щафетата на САЩ, титлата отново за Ямайка

Дисквалифицираха щафетата на САЩ, титлата отиде в Ямайка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ямайка с Юсейн Болт на четвърти пост защити световната си титла в щафетата 4 по 100 метра на първенството на планетата в Пекин, като записа 37 секунди 36 стотни.

На второ място с време 37 секунди 77 стотни финишира квартета на САЩ, но по-късно журито го дисквалифицира заради предаване на палката извън зоната от третия на четвъртия пост.

След дисквалификацията сребърния медал взеха състезателите на домакина Китай с 38 секунди 1 стотна. Бронзовия медал стана притежание на лекоатлетите на Канада с време 38 секунди 13 стотни. Снимка

След победата на Ямайка в щафетата 4 по 100 Юсейн Болт стана 11-кратен световен шампион, което е рекорд. Девет златни медали от световни първенства има американката Елисън Феликс.

29-годишният Юсейн Болт е най-бързия човек на планетата - той печели златните медали на 100 и на 200 метра и с щафетата на Ямайка на трето поредно световно първенство след 2009 и 2013. Юсейн Болт е и шесткратен олимпийски шампион - той печели златните медали в същите дисциплини в Пекин-2008 и Лондон-2012.

По общия брой медали, спечелени на световни първенства, Юсейн Болт е на второ място с 13 медала. На първо място в тази класация е спринтьорката Мерлин Оти, също от Ямайка, която има 14 медала.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна