Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преди 120 години е основано първото туристическо дружество у нас

| обновено на 30.08.15 в 13:07
Снимка: РАДИО ВИДИН


Навършват се 120 години от основаването на първото туристическо дружество в България. По традиция, поставена от Алеко Константинов през 1895 година, и днес любители на природата ще изкачат масово най-високия връх на Витоша. 

Тази неделя ще работят Симеоновският лифт от 9.00 до 17.30 ч. и Драгалевският - от 9.00 до 17.00 часа. Ще работи и автобусната линия 66 до хижа "Алеко" и 63 до "Златните мостове" с интервали на движение между 15 и 30 минути.


Изпълнителният секретар на Българския туристически съюз Венцислав Удев подчерта:

Това е юбилейна годишнина, която доказва традициите на БТС през годините. Очакваме да пристигнат 96 туристически дружества. В 12.00 часа ще бъдат открити тържествата.


Ето и маршрутите, по които ще започне изкачването на Черни връх:

Първи лъч е традиционният лъч от Алеко до Черни връх. Вторият лъч е от Златни мостове до хижа "Кумата" до Черни връх. Имаме един лъч като колопоход от хижа "Алеко" до Черни връх и единични групи ще дойдат откъм пернишкото направление, от Ярлово.


По време на празника ще се тегли и лотарията, свързана с награждаването на участниците в движението "100 национални туристически обекта" и изкачилите десетте планински първенци на България.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна