Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новата спортна зала в Пловдив беше открита без премиера Бойко Борисов

Новата спортна зала в Пловдив беше открита без премиера Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

С финалите на две състезания  19-ото Световно първенство по таекуон-до, и етап от 64-тата колоездачна обиколка на България, в Пловдив официално бе открита многофункционалната спортна зала "Колодрума". Заради повреда в правителствения самолет премиерът Бойка Борисов пропусна церемонията.

Тържеството бе почетено от много емблематични спортисти  Сийка Келбечева, Стоянка Груйчева, Йордан Йовчев, Николай Бухалов, Любо Ганев, националният отбор по волейбол, футболни величия и политици.

Предвидена като обект още в далечната 1975 година, обявена с първа копка като начало преди 13 години, минала през спиране на строителството преди година кмета Иван Тотев, който обяви залата за "сбъднатата мечта на пловдивчани".

След почти 40 години очакване пловдивчани имат една мечта по-малко. Това не е просто зала, това е едно прекрасно спортно съоръжение с колодрум, който няма аналог в Югоизточна Европа, заяви кметът Иван Тотев.

Уважаеми дами и господа, скъпи пловдивчани, изключително се вълнувам и е чест за мен да споделя този миг с вас. Миг, който толкова дълго време чакахме, за да имаме такава прекрасна зала, да имаме покрит колодрум  най-модерният в Източна Европа, заяви министър Кралев пред препълнената зала. Много ви благодаря за това, че всички сте тук. Това ми вдъхва увереност, че нашите шампиони, нашите титли, които ще завоюваме в тази зала, ще се радват на одобрението на българската публика. Българската публика ще дава сили на нашите спортисти да побеждават, защото така се създават легендите и се създава историята на спорта, така се създава историята на залата. Искрено се надявам, че това спортно съоръжение ще даде тласък не само на българското колоездене, но и на всички 25 спорта, които могат да се практикуват тук, каза при откриването министърът на спорта Красен Кралев.

Министърът пожела на кмета Иван Тотев пълна зала и много медали за българския спорт.

Благодаря ви, че уважихте нашите спортисти, и се надявам да преживеете заедно с тях много мигове на успехи и на слава, допълни министър Кралев.

Строежът и оборудването на залата струват 60 милиона лева, които бяха изплащани на траншове в двата мандата на Бойко Борисов.

"Колодрума" ще изпълнява функцията на спортна, концертна зала и място за социални прояви. Залата е с комбинирано игрище за 22 вида спорт, над него е разположена и колоездачната писта, която е с олимпийски размери и е единственият покрит колодрум в Югоизточна Европа. Залата разполага с 6200 седящи места, от тях 4600  постоянни, и 1600 телескопични седалки, монтирани на допълнителни подвижни трибуни.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна