Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангела Меркел настоя за отваряне на регистрационни центрове за бежанци в Гърция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Трябва да се отворят регистрационни центрове в Гърция. Само така може да се овладее потокът от бежанци към Европа и да се помогне на страни като Македония, заяви днес германският канцлер Ангела Меркел на лятната си пресконференция в Берлин.

Цяла Европа трябва да се раздвижи. Държавите са длъжни да си поделят отговорността за бежанците, търсещи убежище. Универсалните граждански права досега бяха тясно свързани с историята на Европа. Те са и един от импулсите за създаването на Европейския съюз. Ако Европа се провали в решаването на бежанския проблем, нейната обвързаност с гражданските права ще се разкъса, тя ще бъде разрушена - и Европа ще престане да бъде това, което си представяме, каза не без вълнение германският канцлер.

Франция и Германия настояват за по-справедливо разпределение на бежанците вътре в Европейския съюз. Европейската комисия го предложи още през май, но досега не е измислена формула за това разпределение.

В Германия само през тази година се очакват повече от 800 хиляди бежанци, тъй че напрежението както сред политиците, така и сред гражданите нараства. Масовият вестник "Билд Цайтунг" в понеделник отново постави въпроса за страните членки на Европейския съюз, които се скатават по отношение на бежанците.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна