Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италия е доволна от откриването на голямо газово находище край Египет

Снимка: архива

Италианската петролна компания "ЕНИ" съобщи, че е открила едно от най-големите подводни находища на природен газ в света. То се намира недалеч от бреговете на Египет в Средиземно море и се простира на 100 квадратни километра.

Находището е в проучвателната зона "Зохър" и на дълбочина 1450 метра. Въз основа на геофизическата и геоложка информация, то съдържа 850 милиарда кубически метра газ равносилно на над 5 милиарда барела в нефтен еквивалент. Това означава, че ще отговори на търсенето на природен газ за десетилетия напред не само за Египет.

Откритието е в резултат на споразумение, подписано от италианска и египетска страна през януари 2014 г. след международен търг.

Генералният изпълнителен директор на ЕНИ Клаудио Дескалци отпътува за Кайро, където ще обсъди откритието и актуализира ситуацията с президента на Египет Абдел Фатах ал Сиси, с премиера Ибрахим Махлеб и с министъра на петрола и минералните ресурси Шериф Исмаил.

От своя страна, италианският премиер Матео Ренци изрази голямо задоволство от работата на "ЕНИ" в реализирането на този изследователски проект, който е част от отношенията между Италия и Египет с оглед на стратегическото партньорство на Италия по целия африкански континент.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени