Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравната комисия на парламента ще заседава извънредно относно Закона за лечебните заведения

Снимка: БГНЕС

Промените в Закона за лечебните заведения ще минат на второ четене в ресорната комисия на парламента до края на седмицата. Надежда за това изрази председателят на Комисията по здравеопазване д-р Даниела Дариткова. Тя и колегите ѝ се събират на извънредно заседание днес:

Амбицията ми е да приемем на второ четене в комисия Закона за лечебните заведения и като краен продукт да направим такъв закон, който да структурира българската здравна система през следващата година по начин, който наистина осигурява равен достъп на всички български граждани до лечебни заведения.

Депутатите трябва да решат на какъв принцип ще бъде изготвена бъдещата здравна карта и за обединение на болници, така че да бъде осигурено комплексно обслужване на пациентите навсякъде в страната. В края на лятната сесия на парламента ГЕРБ внесе предложения, прецизиращи предложенията на здравния министър Петър Москов. Това предизвика коментари за разнобой в управляващата коалиция. Основните разногласия са за задължителния характер на акредитациите и сливанията на болниците, както и за квалификацията на директорите им.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени