Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел и Рахой призоваха ЕК да даде предложения за справяне с мигрантската криза

| обновено на 01.09.15 в 14:53
Германският канцлер Ангела Меркел и испанският премиер Мариано Рахой призоваха ЕК да даде предложения за справяне с емигрантската криза на континента, в това число и да се определят „сигурните страни“, от които идват емигранти. Според Рахой притокът на чужденци към ЕС е „най-голямото предизвикателство“ пред Европа през следващите години. На свой ред Ангела Меркел призова другите стран от общността да приемат повече емигранти, особено от Сирия:

Вместо да се обвиняваме, смятам, че трябва да работим по изработването на обща бежанска политика в Европа. Трябва да променим нещо.

Стотици имигранти достигнаха Бавария снощи, след като унгарската полиция изненадващо спря да пречи на бежанците на железопътната гара в Будапеща да се качват на влаковете в западна посока.

Само до полунощ в Розенхайм и Мюнхен пристигнаха между 500 и 600 души, посрещнати от местни жители с вода и храна. Още поне 3000 са във Виена и чакат влакове за Германия. Само осем афганистанци са поискали убежище в Австрия. Потокът бежанци е устремен към Бавария. Много от новодошлите изказаха благодарност на Германия, която според тях се е съгласила да приеме всички бежанци от Сирия.

"Избухна кола-бомба, тук ме простреляха, и с брат ми решихме да напуснем Сирия. С по-малкия ми брат искаме по-добър живот, да продължим да учим. Аз учех за строителен инженер в университета в Дамаск," сподели един от първите пристигнали бежанци в Мюнхен.

Наложи се Германия да реагира бързо и да обяви, че Дъблинското споразумение не е отпаднало. Според него бежанците трябва да бъдат регистрирани или връщани в първата страна-членка на ЕС, в която влязат. Въпреки това новодошлите няма да бъдат връщани. Германският вътрешен министър Томас де Мезиер ще изясни с унгарския си колега днес как ще се процедира от сега нататък.

Над 350 хиляди имигранти са достигнали Европа тази година след опасното пътуване през Средиземно море, 2 600 не са оцелели, съобщиха от Международната организация по миграцията.  около 235 хиляди бежанци са влезли на Стария континент през Гърция, а близо 115 хиляди през Италия. Това е рекорден брой имигранти за Европа откакто изобщо се води статистика. За сравнение през цялата 2014 година броят на пришълците е 219 хиляди души.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна